Полезно за Вас

РЕКЛАМА



  • От историята: #01

    02

    юли

    От историята

    Разнообразни откъси със случки, свързани с движението „Работни ловни кучета" и Съюза Германски Дратхаар /VDD/, събрани от Зийгфрийд Деш

     

    Хегевалд

    (Зигисмунд Фрайхер фон Зедлитц унд Нойкирх)

           Франц Щрасман

    (1890 - ?)

     

    Франц Щрасман

    Основател на обучителните курсове с висока репутация в ловната кинология

    Когато през 1936 г. фабрикантът Франц Щрасман от Вупертал въвежда първия официален курс за обучение на кучета и водачи във Сдружението за работни ловни кучета „Бергиш Ланд" (наричан по това време обучителен курс), много малко от членовете са осъзнавали какво огромно значение ще има в бъдеще тази пионерска стъпка.
    За разлика от някои „търговци" и „велики треньори", за които обучението на работни ловни кучета по онова време е било „тайна наука", достъпна за малцина, той е искал познанията за обучението и воденето на ловното куче да стигнат до всеки един ловец. Той е изразявал своето негодувание за това, че на лова са участвали твърде малко работни кучета и още по-малко добри водачи.
    Страсман е целял да предостави тези знания и умения на всички заинтересовани ловци, като по този начин да популяризира и развъдната дейност.
    Освен това Франц Страшман непрекъснато е вербувал съмишленици, подкрепящи идеята му. Той е осъзнавал много добре, че трябва да спечели на своя страна както и квалифицирани треньори на кучета, така и собственици на подходящи терени за обучение и лов.
    Все повече и повече съмишленици са искали да разберат повече за трудоемкото обучение на ловни кучета и как наистина се случва. Те са посещавали обучителните курсовете и след това успешно са преминавали изпитите за водачи. Започнали да се явяват никому неизвестни почитатели на лова с техните четириноги приятели.

     

    Обучителен курс през 60-те години


    Това е бил ключов момент в обучението на ловните работни кучета.
    Оттогава тренировъчните курсове (наричани още курсове за обучение на кучета) стават неразделна част от подготовката на работните ловни кучета за различните изпитания. Може да се каже, че люлката на тренировъчните курсове за ловни кучета е на територията на  Бергишес Ланд.
    Също така Франц Щрасман е бил този, който е въвел мотото „Качеството на съдийската работа определя стойността на провежданите от нас изпитания“ и насърчава обучението на съдиите в специални курсове.
    През 1949 г. за пръв път инициира изпитание за донасянене на дивеч от дълга диря.
    Между 1939 и 1946 г. е бил изпълнителен директор, а от 1946 до 1964 г. председател на Сдружението на работните ловни кучета „Бергиш Ланд“. В JGHV е бил в комисията по водене на родословната книга.
    Франц Щрасман е бил водещ познавач на ловната кинология с легендарна репутация, който е подпомогнал развитието на Сдружението на ловни кучета „Бергиш Ланд“ и има огромни заслуги за развитието на Науката за работните ловни кучета.

    Източник: Немски ловен лексикон
    Юбилеен сборник: 90 години Сдружение за работни ловни кучета „Бергиш-Ланд“ e.V.

     

    Изтеглете статията от тук.

   « Всички събития