Новини

РЕКЛАМА • РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОЛЕТНИ ИЗПИТАНИЯ ЗА МЛАДИ КУЧЕТА - с.КАМЕНО 2010

  12

  апр

  Здравейте Колеги,

   

  След направеното проучване за броя на желаещите водачи да явят млади кучета на пролетен изпит, стана ясно че момента е настъпил!Взехме решение на общото събрание на 27.03.2010 г., че това мероприятие става задължително в нашия изпитен календар и се спряхме на дати 10 или 17 април. Знаейки че това е най-трудния за провеждане изпит като специфика и изхождайки от факта че за да има равнопоставеност между участващите кучета е добре да има изобилие от дивеч, поех ангажимент да създам организация за провеждането на първия Пролетен изпит за млади кучета в нашия клуб. Знаех с какво се захващам и евентуалният брой на желаещите да участват но краткия срок за подготовка ме притесняваше много. За жалост това не беше всичко, времето се затопли и посевите луднаха. Когато проведох предварителни разговори за терените се оказа, че посевите гонят 30 сантиметра и топлото време работи против нас.Това обстоятелство наложи да обявим за дата на провеждане 10-11 април, за да не обречем изпита на провал.

   

  Може би кратките срокове не позволиха на някои от колегите да се подготвят достатъчно, за което им изказваме извинения , но обещаваме за догодина това да се промени.

   

  При последния оглед на терена за наличие на дивеч резултата беше долу горе задоволителен. Двама души за два часа намерихме 20 тина заека и 3-4 чифта яребици. Наполовина се успокоихме и продължихме с подготовката за провеждането на изпита.

  Времето до изпита се изтърколи и дойде дългоочаквания ден.Срещата ни беше в 8 часа в центъра на гр.Камено, където вече ни очакваше нашият приятел и домакин Тодор Костадинов. Макар и безсрамно млад, върл ловджия и унищожител на вреден дивеч, пазител на зайци, фазани и яребици под зоркото око на председателя на нашата дружинка строгия бай Митко Димитров и уважавания от нас член на УС на СЛР Лебед- Георги Танев.

   

  От името на Републикански клуб Германски Дратхаар изказваме огромни благодарности към ловната дружина в гр. Камено за гостоприемството и голямата помощ която ни указаха в провеждането на самия изпит!!!

   

  Благодарности и за председателя на СЛР-Лебед Христо Тодоров и ръководителя на сдружението Невен Каравасилев за светкавичната реакция за разрешаването на провеждането на изпита!!!

   

  В деня на изпита се явихме 14 колеги с 15 кучета.Съдиите на мероприятието бяха от нашия клуб : зооинж. Георги Христозов олраунд FCI съдия - главен, с помощници инж. Тодор Гичев и др. Иван Иванов. Регистрацията стана много организирано и въпреки че всички бяха пътували от рано сутринта, настроението беше приповдигнато като на празник. Отправихме се към терените и започнахме същинската работа, а тя никак не беше малко. На краткото събиране преди изпита стана ясно, че повечето колеги искат да пътуват обратно същия ден. Това допълнително натовари и без това нелеката задача на съдиите. И тук е момента да отбележа, че за пореден път се сблъскахме с професионализма на нашия председател на УС, Георги Христозов. Той за пореден път доказа пред нас че има невероятен усет, рутина, и знания в оценяването на кучета и провеждането на мероприятия от такъв ранг. Очаквам веднага да бъда атакуван в публичното пространство за това признание но фактите са си факти. Ако искаме да имаме приемственост и просперитет трябва да ценим и уважаваме капацитетите си, все пак за тези знания и рутина е положен труд. Всяка негова прогноза за всяко куче се сбъдваше и това много помогна на съдийската комисия в пестенето на време, без да ощетява участниците. А спестеното време беше в полза на участниците за разясняване на получените оценки и напътствия за по нататъшната работа с кучетата. Тодор Гичев сподели с нас натрупания опит от последните си участия на семинари и явяването на 76 ия хегевалд в Нойщад-Айш, от който се завърна успешно издържал. Др. Иванов показа много задълбочени знания и много набито око в доста завързани моменти. Можем само да се радваме че имаме такива колеги, да са ни живи и здрави.

   

  Дойде време да Ви разкажа и за самия терен. Изпита започна със свободно претърсване на място, където осем поредни кучета не намериха никакъв дивеч, въпреки работата която показаха. Започна да ме обзема безпокойство. За голям късмет точно тогава дойде собственика на това парче земя и ни изгони, за което му благодарим от сърце! Бяхме отишли там да намерим яребички но влажността явно беше висока и тях ги нямаше там. Веднага се преместихме в съседство и се започна. Зайците извираха от земята. Започнахме да намираме и яребици, настана един малък ловен празник. На всяко куче бяха дадени множество шансове за работа върху прясна диря , множество шансове да маркира яребици, просто терена се оказа невероятен. За голяма наша радост имаше и кой да ни зарадва с безупречна работа. Няма да влизам в детайлите на всяко куче, но едно от изпълненията е достойно да се опише и в учебник.

   

  Два реда за Арон от Георгиев и син със собственик и водач Йордан Йорданов от Каспичан. Вдига се заек и пускаме кучето, но не на дирята, а в свободно претърсване. Малко преди това Гичев казва, че му се чули яребици. Кучето тръгва да търси и след второто обръщане маркира с глава в небесата. Мислим, че маркира леглото на заека, започва кулаж. 10, 20 , 30 метра , твърда стойка, на 20 метра пред него се вдигат чифт яребици, малко пред тях перпендикулярно се изнизва заек пълзешком, в момента кучето е загонило яребиците и вижда,че си заминават, в момента, в който пресича прясната заешка диря сваля главата и започва да работи дирята.Терена е келеме не влажен , скоростта на кучето средна , следва посев и при навлизането в посева, кучето тръгва на макс и отработва по перфектната линия. След петстотин метра водача го отзовава и то се прибира с неохота.

   

  Колеги, ако това се беше случило пред един двама души, ще кажем че работата намирисва, за голяма моя радост това се случи пред поне 60 човека в едно амфитеатрално теренче и беше като сън. Всички присъстващи имахме възможността да видим как трябва да работи един истински дратхаар. Поздравления за собственика Йордан Йорданов и за производителя, нашият колега Георги Георгиев от Шумен. Има голяма вероятност да се намери видеозапис на това изпълнение и обещавам да го кача, за да му се радват повече хора.

   

  Първият пролетен изпит за млади кучета беше подготвен в движение но за сметка на това премина на много високо ниво. Изобилието от дивеч даде възможност състезателите сами да разберат защо получиха точно такива оценки и всички до един си тръгнаха удовлетворени от изпита. Оценяването на съдийската комисия беше много критично, но моето лично мнение е че ако ние искаме да произвеждаме хубави кучета, трябва да бъдем реални и дори критични ,тоест трябва сами да си слагаме високи критерии точно в този важен изпит, където кучетата показват вродените си заложби и още са сурови, защото точно тук кучето, ако е в подходящата за потеклото си възраст, показва какво ще става от него за напред и притежава ли най-важната за едно ловно куче заложба, а именно желанието за работа!

   

  КРАЙНО КЛАСИРАНЕ


  отвори в pdf

   

  11.04.2010 г. РКГД - Георги Тодоров с.Лозенец

   « Всички новини