Новини

РЕКЛАМА



  • Доклад от Зигфрид Пфафф до DDWV за проведеното VJP 2016 в България

    10

    май

    На 04 април тази година съдиите Отмар Кламп, Дийтер Винтер, Мириям Пфафф и моя милост летяхме от Франкфурт за София. На летището бяхме посрещнати от 2-рия Председател на RKDD-България, г-н Красимир Петров, и заедно отпътувахме до разположения на около 150км южно град Асеновград. Това беше мястото за провеждане...

    Доклада можете да свалите от тук (.pdf)

     

    Бяхме настанени, както и през последните 2 години, в построения по времето на социализма ловен център на местното ловно сдружение, който се казва „40 заека". След „промените" този център беше изключително запуснат, но през 2013г. беше взет под наем от Българската републиканска федерация по кинология БРФК и от тогава се стопанисва добре. Комплексът предлага стаи и апартаменти за около 50 души, както и заведение за хранене и заседателни зали. Стопанството включва и 6 малки вили.

    Бяхме посрещнати топло от 1-вия Председател на RKDD г-н Георги Христозов, както и от други членове на Управителния съвет. Церемонията по посрещането продължи, както обикновено, до малките часове на нощта с изобилие от национални кулинарни изкушения от всякакъв вид.

    Във вторник, 05 април, се проведе целодневен семинар за развъдчици, под ръководството на Отмар Кламп (отговорник по развъдната дейност в групата Мителрейн). Това беше организирано по желание на нашите български приятели, коeто те изразиха миналата година.

    Темите бяха:
     
    1.  Основни принципи и цели при развъждането на породата Германски Дратхаар
    2.  Значение на Германската развъдна книга и особености при нейното тълкование
    3.  Планиране на развъдната дейност
                a) Избор на кучка за разплод
                b) Избор на мъжко куче за разплод
    4.  Инбридинг / близкородствено развъждане/ - Значение, предимства и недостатъци при прилагането на този вид развъждане
    5.  Оценка на потомството
    6.  Важни критерии при избора на кученце
    7.  Статус при кучетата за разплод
    8.  Нови генетични тестове/изследвания за наследствени заболявания при породата Германски Дратхаар
    9.  Често допускани грешки при развъждането на Германски Дратхаар - как могат да се избегнат?
     
    Последвалата дискусия между референтите и участниците продължи по-дълго от плануваното време, което е показателно за огромната жажда за знания на участниците в семинара. Практическата част на семинара следва да бъде проведена през есента, в рамките на планираната развъдна изложба.

    През следващите 4 дни се проведоха VJP-изпитанията, които от 2013г. насам ежегодно се организират от група VDD Хесен. Ловните райони, предвидени за изпитанията, са разположени в радиус от 30 до 60км и предложиха добро до много добро наличие /запаси/ на зайци, яребици и фазани. Климатичните условия бяха за нас, германските съдии, по-скоро летни, като времето беше предимно сухо, а температурите варираха межди 25 - 30 градуса. Но за местните водачи и техните кучета това не представлява проблем.

    Всеки от 4-мата съюзни съдии от Германия беше главен съдия на съответния изпитен ден. Съгласно наредбите на JGHV двамата помощник-съдии бяха българи, които притежават жълта карта за съюзни съдии от JGHV. Те показаха, почти без изключения, много добри резултати, било то в познаването на правилника за изпитанията, в оценката на работата на кучетата, както и в отношението им спрямо останалите съдии и водачите на кучета. В началото някои помощник-съдии и водачи на кучета бяха малко скептично настроени по отношение на главната съдийка Мириям Пфафф, която от една страна е толкова млада, а на всичкото отгоре е и от женски пол. Но още в началото на водените от нея изпитания, тя успя да премахне всякакъв скептицизъм и да докаже своята „мъжественост" благодарение на сърцатото, но винаги сдържано поведение, подплатено със задълбочени професионални познания.

    На 4-те изпитни дни бяха тествани 68 кучета от общо 71 регистрирани, като 66 от тях показаха резултати, които са над средното ниво. Освен българските водачи на кучета, имаше по двама участника от Сърбия, Румъния и Гърция, които представиха своите четириноги. Те показаха голям интерес към VDD и възнамеряват да работят за създаването на подобни структури в собствените си страни, за да могат в даден момент да кандидатстват за членство в VDD-WV. Много е радостен факта, че повече водачи на кучета изразиха желание и готовност да представят своите четириноги на тазгодишните Хегевалд-изпитания за развъдна пригодност.
     
    Като цяло мога да обобщя, че от моите първи наблюдения, които направих в Балканската страна, през 2010г. има постоянна градация, както по отношение на уменията на кучетата, така и по отношение на знанията на водачите, като междувременно те са достигнали почти 100% нивото на немските кучета и водачи. Все още се забелязват някои дребни пропуски по отношение на изпитните формалности, но те се дължат предимно на езиковата бариера. Развъдната книга се води предимно като се попълват отделни записи, което е доста времеемко. Но това неудобство скоро ще бъде премахнато благодарение на нашия президент, който своевременно предостави електронни програми за разплод и провеждане на изпитания. В тази връзка проведох предварителни разговори с Райнер Крес.

    10 април беше ден за почивка, свободен от всякакви задължения. Тъй като на сутринта по-голямата част от участниците отпътуваха за домовете си, ние приехме поканата на Директора на Кормисош, г-н Динко Господинов, да посетим държавния ловен резерват Кормисош, който се намира в Родопа планина на около час и половина път с кола от Асеновград. Директорът също е член на RKDD и с нетърпение чака да си вземе малко кученце от Германия. Това беше един невероятен излет до един очарователен, абсолютно непокътнат планински свят, който нормалните туристи нямат право да виждат. Ние бяхме посрещнати изключително топло в една гигантска горска къща, далеч от всякаква цивилизация, бяхме нагостени и разведени из помещения пълни с невероятни трофеи. Този ден ни компенсира за цялата доброволна, и от части изтощителна работа по организацията и провеждането на изпитанията.

    След продължителното и сърдечно сбогуване на 11.04, в ранния предиобед Красимир Петров ни върна обратно на летището в София, от където ние отлетяхме хем радостни, хем малко тъжни към Франкфурт.

    След като всички членове на VDD-България бяха приети от RKDD-България, с изключение на 2-ма човека, които се открояваха само с интриги и поведение, в разрез с правилата на VDD - бившият асоцииран клуб вече не беше тема на разговор и моите впечатления са, че към днешна дата сливането на двата клуба може да бъде счетено за успешно.

    Тук бих искал отново да благодаря на Президента на DD-WV Дирк Фрайхер фон Елер-Еберщайн, на изпълнителния директор на DD-WV Ханс-Вернер Монреал, както и на целия президиум на VDD, които направиха всичко това възможно и ме подкрепиха в моята дейност. Също така бих искал да изкажа своите благодарности и на д-р Петер Шунк за неговото търпение и разбиране, които той прояви при първоначалните трудности с изпращането на рентгеновите снимки - сърдечни благодарности.

    Освен това бих искал да благодаря на всички членове на управителния съвет на група VDD-Хесен, особено на отговорничката по развъдната дейност Андреа Лотц и на изпълнителната директорка Ивоне Скогинс за тяхната активна подкрепа. И разбира се, благодарности на другите 3-ма съюзни съдии, които предоставиха повече от една седмица от своето свободно време и своя отпуск доброволно в името на нашата обща кауза Германски Дратхаар.

    Искам да изкажа благодарности и на членовете на Управителния съвет на RKDD-България, и най-вече на президента Г. Христозов и неговият екип от Ловно сдружение Брестник, за доброволното и базирано на взаимно доверие сътрудничество и направените на място приготовления. Тук искам да изкажа своите специални благодарности на моя дългогодишен приятел Георги Тодоров и на отговорника по развъдната дейност на групата Васил Желязков, които ми помагаха и подкрепяха активно във воденето на необходимата писмена документация, като междувременно работеха самостоятелно и ме отменяха изцяло.

    Остава само да си пожелая и да се надявам, че нашето сътрудничество ще продължи още дълги години и ще продължим да вървим нашия общ път така приятелски настроени, като служим на каузата Германски Дратхаар, насърчаваме, развиваме и я затвърждаваме.
     
    Хо Рюд`Хо и наслука!
    Зигги Пфафф

     

   « Всички новини